ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

Sonucunu biliyoruz, peki ya gerekçesi?

Savaşın başladığı 1914’te tarafsızlığını ilan eden Amerika Birleşik Devletleri, 3 yıl sonra neden karar değiştirdi? ABD 1. Dünya Savaşı’na neden girdi?

Ağustos 1914’te ABD Başkanı Woodrow Wilson, halkın büyük bir kısmının görüşlerini dikkate alarak, ülkesinin “eylemde olduğu kadar düşüncede de tarafsız” olacağını duyurdu. Atlantik ötesindeki olayların etkisi ABD’de hissedildikçe bu duruş kısa sürede baskı altına girdi.

1917 yılına gelindiğinde izolasyon görüşü savunulamaz hale gelmişti. Nisan ayında Wilson savaşa girmek için Kongre’den onay istedi. Bu rota değişikliğinde birkaç kilit faktör rol oynadı.

ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

1. Lusitania Gemisi

ABD 1. Dünya Savaşına Neden Girdi?
RMS Lusitania’nın Batışı | ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

1915’in başlarında Almanya, Atlantik Okyanusu‘nda sınırsız denizaltı savaşı politikası uygulamaya başladı. Bu, U-bot‘ların ticari gemileri uyarı yapmadan avlaması ve batırması anlamına geliyordu.

RMS Lusitania 1 Mayıs 1915’te Liverpool‘a gitmek üzere New York‘tan ayrıldı. 7 Mayıs’ta İrlanda açıklarında bir U-20 tarafından tespit edildi ve bombalandı. Bin 962 yolcudan bin 198’i hayatını kaybetti. Ölenler arasında 128 Amerikalı da vardı ve bu durum Amerika Birleşik Devletleri‘nde geniş çaplı bir öfkeye neden oldu.

2. Almanların Belçika’yı İşgali

ABD 1. Dünya Savaşına Neden Girdi?
ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

Almanya‘nın 1914’te tarafsız Belçika‘yı işgal etmesinin ardından, Belçikalı sivillere karşı işlenen vahşet hakkında hikayeler dolaşmaya başladı. Hem gerçek hem de abartılı olan bu hikayeler propaganda için kullanıldı.

“Vahşet propagandası” olarak adlandırılan bu propaganda çok geniş bir alana yayılarak Almanları acımasız, ayrım gözetmeksizin yıkım yapmaya kararlı barbar bir ulus olarak resmetti. Bu propaganda kısa sürede okyanus ötesini kasıp kavurdu ve Alman karşıtı duyguları ateşledi.

3. Amerikan Kredileri

ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?
ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

Amerika Birleşik Devletleri‘nin Avrupa’daki savaşın sonucuyla ilgili olarak kazanılmış bir mali çıkarı vardı. Amerikan şirketleri ve bankaları Müttefiklere büyük krediler vermişti. Eğer kazanamazlarsa paralarını geri almaları pek mümkün değildi.

4. Denizaltı Savaşları

ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?
ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

Almanya 1917’de sınırsız denizaltı savaşına yeniden başladı. Amerika Birleşik Devletleri‘ni savaşa katılması için kışkırtma riskinin farkında olan Almanya, Amerikalıların harekete geçmesine fırsat vermeden İngilizleri yenmek üzerine kumar oynadı. Şubat ve Mart aylarında birkaç ABD kargo gemisi uyarı yapılmaksızın batırıldı ve bunun sonucunda Washington yönetimi, Berlin ile diplomatik ilişkilerini kesti.

5. Zimmerman Telgrafı

ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?
Zimmerman Telgrafı | ABD 1. Dünya Savaşı’na Neden Girdi?

Ocak 1917’de Meksika‘daki Alman diplomatik temsilcisi, Alman Dışişleri Bakanı Arthur Zimmermann tarafından kaleme alınan gizli bir telgraf aldı.

Telgrafta, Amerika Birleşik Devletleri‘nin savaşa girmesi halinde Almanya ve Meksika arasında gizli bir ittifak öneriliyordu. Eğer Merkezi Güçler yani Almanya‘nın içinde bulunduğu İttifak Devletleri kazanırsa, Meksika devleti New Mexico, Texas ve Arizona‘daki toprakları ilhak etmekte özgür olacaktı.

Telgraf İngilizler tarafından ele geçirildi ve İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kriptanaliz bölümü olan Oda 40 tarafından şifresi çözüldü. İngilizler belgeyi Washington‘a iletti ve belge 1 Mart’ta Amerikan gazetelerinin ön sayfalarında yer aldı.

Bu faktörlerin birleşimi kamuoyunun görüşünü değiştirdi. 6 Nisan’da Amerika Birleşik Devletleri Almanya‘ya savaş ilan etti ve seferberlik başlattı. İlk Amerikan birlikleri Haziran ayında Avrupa’ya ulaştı.




1. Dünya Savaşı: 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. 2. Dünya Savaşı'na kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır.

ABD: Orta Kuzey Amerika'da, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülke.

Almanya: Resmi adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülke.

Total
0
Shares
Önceki
Uzak Doğu’daki Paris: Tianducheng
Uzak Doğu'daki Paris: Tianducheng

Uzak Doğu’daki Paris: Tianducheng

Benzerden de öte, tamamen aynı

Sonraki
Türkiye’de İlkleri Başaran Kadınlar
Jale İnan

Türkiye’de İlkleri Başaran Kadınlar

8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlu olsun!

Bunları da Beğenebilirsin