Çin, dünyadaki hemen her ürünü taklit etme ve yeniden üretme becerisiyle tanınıyor. Dünyaca ünlü arabalar, cep telefonları, gündelik eşyalar… Peki Çin‘in Fransa‘nın başkenti Paris‘i de taklit ettiğini ve yeniden ürettiğini biliyor muydunuz? İşte Uzak Doğu’daki Paris‘in yani Tianducheng‘in hikayesi.
Çin‘deki Tianducheng şehri Paris‘in tıpatıp aynısı gibi görünüyor. Kentteki evleri, sokakları, caddeleri ve heykelleri Paris’teki orijinallerinden ayırt etmek neredeyse imkansız. Hatta kentin sakinleri her sabah güne 108 metre yüksekliğindeki Eyfel Kulesi‘ni görerek başlıyor.
Uzak Doğu’daki Paris: Tianducheng

Çin‘in Hangzhou kenti yakınlarında Paris‘in bir kopyasının inşa edilmesi, Çin hükümetinin yaklaşan konut krizine karşı aldığı önlemlerden biriydi. Hükümet ayrıca bölgeyi önemli bir turizm merkezi haline getirmeyi amaçlıyordu.

Paris‘teki tarihi sanat eserleri, sokaklar, caddeler, ara sokaklar, evler, çeşmeler ve diğer birçok yapı Tianducheng‘de kopyalandı. Öte yandan kentte Paris‘in dokusunu yansıtacak önemli peyzaj çalışmaları yapıldı.
Şehirde en dikkat çeken yapı ise tıpkı Paris‘te olduğu gibi Eyfel Kulesi. Ancak Tianducheng‘deki kule orijinalinin yaklaşık üçte biri yüksekliğinde. Yine de şehirdeki diğer replikalar gibi oldukça gerçekçi görünüyor.

Şehir başlangıçta 10 bin kişiyi barındıracak şekilde tasarlanmıştı. Ancak yüksek konut fiyatları ve kentin coğrafi konumuyla ilgili sorunlar nedeniyle Çin vatandaşları bu ilginç bölgeye hükümetin beklediğinden çok daha az ilgi gösterdi. 2013 yılına gelindiğinde şehirde sadece 3 bin kişi yaşıyordu.

Sonraki yıllarda Tianducheng, yerel turistler için ilginç bir günübirlik gezi noktası olarak kaldı. Tarım arazilerine yakın konumu ulaşım olanaklarının gelişmesini engelledi. Yüksek hayat pahalılığı ve yetersiz ulaşım imkânları Çin‘in Paris‘ini hayalet bir şehre dönüştürdü.
Ancak replika mimari açıdan çok başarılı. 100 metrelik Eyfel Kulesi‘ni orijinalinden ayırt etmek zor. Lüksemburg Bahçesi ve Champs Elysées meydanı da aslına sadık kalınarak yeniden yaratılmış.

Yıllar süren inşaat faaliyetleri şehrin büyümesine ve gelişmesine olanak sağladı. Şehirdeki ulaşımın iyileştirilmesi ve yapısal değişiklikler de bölgeyi daha fazla insan için daha cazip hale getirmiştir. Son olarak, 2017 itibariyle Çin‘in Paris‘inde yaklaşık 30 bin kişi yaşıyor.