Alkol karşıtı adımlar tarih boyunca birçok devlet tarafından atıldı. Popüler kültürde de sık sık yer bulan 1900’lerin başındaki ABD alkol yasağının uygulandığı tek ülke değildi.
Aynı şekilde SSCB, 1914’te halkını votkadan uzaklaştırmaya çalıştı ama bu son derece başarısız olan yasağı 1925’e kadar sürdü.
SSCB, içkinin kötülüklerine karşı uyarmak için 50’ler ve 70’ler arasında da birkaç reklam kampanyası düzenledi. Daha sonra Gorbaçov, 1985’te Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliği’ne seçildiğinde, ilk eylemlerinden biri alkol tüketimini azaltmaya çalışmak oldu.

Alkol fiyatını yükseltmek için bir kampanya başlatan Gorbaçov, içki satışlarını kısıtladı. 1985 tarihinde yayınlanan “Alkollü İçki İçme, Alkolizm ile Mücadele Etme ve Önleyici Alkolü Yok Etme” tedbirleri, ev, sağlık ve iş için içkinin tehlikeleri hakkında uyarıcı posterler içeren büyük bir grafik kampanyası ile desteklendi.
Tabii ki, hiçbir kampanya propaganda afişleri olmadan tamamlanmadı ve afişler neredeyse tüm binalara asıldı.

Afişlerin bazıları, alkolün etkisi olan, kişinin kendini ve ailesini parçalaması arasındaki ilişkiyi açıkça ortaya koyuyor. Diğerleri ise biraz daha belirsiz bir şekilde, içkiyi bir yılan olarak ya da proletaryayı tehdit eden domuz şeklinde bir şişe görüntüsüyle tasvir edildi.
İronik olarak, her ne kadar kampanya düzenlense bile içki kullanımı bu dönemde arttı. Rus sanatçı Plutser-Sarno, “Gorbaçov’un alkol karşıtı kampanyasının sonuçları, ülke ekonomisinin parçalanmasını ve ardından izlenen kitlesel içiciyi oluşturdu. Sadece resmi istatistiklere göre, Rusya’daki alkollü içki tüketimi 1988 ile 1998 yılları arasında %233 arttı” açıklamasını yaparak alkol karşıtı kampanyaların işe yaramadığını ifade etti.
Sovyetlerin alkol karşıtı kampanyalarda kullandığı afişlerinden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.