Katalonya‘nın 2017 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından yaklaşık 3 yıl geçti. İspanya’nın belki de bir numaralı gündemi haline gelen bu konu daha uzun yıllar tartışılacak gibi görünüyor.
Gelen günlerin neler göstereceğini bilemeyiz. Katalonya gibi gündeme gelmese de pek çok Avrupa ülkesinde aktif biçimde tartışılan bir konu özerk yönetimlerin bağımsızlığı. Biz de sizler için Avrupa’da bağımsızlık isteyen özerk bölgelerden bazılarını listeledik.
Hırvatistan – Istria

Istria bölgesinde aktif siyaset yapan Istria Demokratik Meclis Partisi (IDS) bölge özerkliği, ülke genelinde ise merkezi yönetim yetkilerini yerel yönetim olarak devredilmesini talep ediyor. Slovakya ve Hırvatistan arasında kalan bölgenin nüfusu 208 bin bu da Hırvatistan nüfusunun %4.9’una tekabül ediyor.
1991 yılında Sovyet Bloku‘nun tamamen çökmesinin ardından sınırları belirlenememiş, tartışma konusu olmayı uzun yıllardır sürdüren bir bölge. IDS sınırların belirlenmesi ve özerklik talebiyle Hırvatistan’ı zorluyor.
Çekya – Moravya

3 milyon gibi yüksek bir nüfusa sahip bölge, ülke nüfusunun %30’luk kesimini elinde bulunduruyor. Çekya‘nın tarihi bölgelerinden biri olan Moravya her ne kadar resmi statüsü kaldırılmış olsa da, hâlen kendi kimliğini taşıyan bir bölge. 2005 yılı itibariyle kendi kaderini tayin ve bağımsızlık talebi sıkça dillendiriliyor.
Danimarka – Faroe Adaları

1946 yılında bağımsızlık yanlısı oy kullanan Faroe Adaları, o tarihten günümüze özerk bir bölge olarak varlığını sürdürüyor. Danimarka Krallığı çatısı altındaki bu özerklik, konumu itibariyle Danimarka‘ya 900 km uzaklıkta.
Kültürel farklılıkların yanı sıra tamamen farklı bir dilin konuşulması itibariyle bağımsızlık yanlıları uzun yıllardır taleplerini dile getiriyor.
İtalya – Sicilya

Mafyalarıyla ünlü Sicilya bölgesinin özerklik ve bağımsızlık talepleri çok eski bir döneme dayanmıyor. Henüz 2000’li yılların başlarında dile getirilen bu talepler, 2008 yılında yerel yönetimde özerklik yanlısı bir partinin iktidara gelmesiyle iyice belirginleşmiş.
Ülke nüfusunun yaklaşık %9’una sahip bölgede 5 milyon insan yaşıyor.
Almanya – Bavyera

Geçmişi çok eskiye dayanan Bavyera milliyetçiliği ulus devletin kuruluşundan itibaren gücünü ilk günkü gibi koruyor. Bağımsızlık savunucusu parti 50’li yıllarda büyük destek görse de, ilerleyen dönemlerde bu ilgi azaldı.
Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip bölgede geçtiğimiz yıl yapılan kamuoyu yoklamasında %30 oranında Bavyeralının bağımsızlık talepleri olduğu ortaya çıkmış.
Birleşik Krallık – İskoçya

19. yüzyılın ortalarından itibaren özerklik talebi bulunan İskoçya‘da, 1934’ten bu yana tam bağımsızlık için kampanya düzenleniyor. Bu kampanyaları 2000’li yıllara girerken bir dizi özerklik hakkı elde etmesiyle sonuçlandı.
2014 yılında da bağımsızlık referandumu yapılmış, halkın büyük çoğunluğunun katıldığı seçimde yüzde 55 ile Birleşik Krallık‘a bağımlı kalma sonucu çıkmıştı. Birleşik Krallık‘ın Cameron döneminde AB‘den ayrılma kararı alması üzerine bağımsızlık ihtimalinin oldukça güçlü olduğu iddia ediliyor.