Albert Einstein 20. yüzyılın en büyük zekalarından biri. Ve bu ünlü fizikçinin mutluluğun formülü üzerine yazdığı iki not 1.8 milyon dolara alıcı buldu.
Walter Isaacson tarafından kaleme alınan Einstein: Hayatı ve Evren isimli biyografide büyük deha, 1922 yılında Japonya’ya para karşılığında konferans vermek için yola çıkıyor. Bu yolculuk esnasında, teorik fiziğe verdiği katkılar sebebiyle Nobel Fizik Ödülü’nü kazandığını öğreniyor.
Durum böyle olunca, Einstein Tokyo’ya vardığında binlerce kişi onu görmek istiyor ve bu kalabalıktan sıkılan deha, Imperial Hotel‘de odasına çekilip düşüncelerini kayda geçmek istiyor. Bu sırada bir kurye, ünlü fizikçiye bir paket getiriyor. Paketi getiren kurye, Japon geleneklerine bağlı kalarak Einstein‘dan para almıyor.
Bunun üzerine büyük deha bahşiş niyetine iki küçük not veriyor ve şunları söylüyor: “Eğer şanslıysan, notların kendisi bir gün birkaç parça bozukluktan daha değerli olacak.”
Mutluluğun Formülü
Ünlü fizikçinin bu tahmini günümüzde doğru çıktı ve o kuryenin sahibi Kudüs’te yapılan bir müzayedede o notları 1.8 milyon dolara sattı. O notların diğerine göre uzun olanında şöyle yazıyor:
“Sakin ve gösterişsiz bir hayat, sabit bir huzursuzlukla başarı peşinde koşmaktan daha fazla mutluluk getirir.”
Imperial Hotel‘in isminin bulunduğu mutluluğun formülü kağıdının aslında, 5 bin ile 8 bin dolar arasında alıcı bulması bekleniyormuş. 2 bin dolardan başlayan açık arttırmada 1.56 milyon dolara kadar çıkmış. Diğer nottaysa “İstek varsa, bir yol vardır.” yazıyor. Bu kağıdın ise 6 bin dolara alıcı bulması beklenirken, 240 bin dolara alıcı bulmuş.