Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Bu içerik ilk olarak 2 Şubat 2020 tarihinde yayınlandı. Bu nedenle güncelliğini yitirmiş olabilir.

Sadece yaşadıkları dönemi değil, geleceği aydınlatan ve birçok isme ilham olmuş dehalar kesinlikle sıradan olmayan alışkanlıklarını sizler için derledik.

Albert Einstein

Einstein’a Göre Mutluluğun Formülü

Rahatlığına düşkün olan Einstein kıyafetlerine özen göstermez, saçlarını taramayı ve çorap giymeyi sevmezmiş. Ergenlik döneminden itibaren çorap giymemeyi alışkanlık haline getiren deha, kuzenine yazdığı bir mektupta; “Gençlik yıllarımda giyerdim ancak başparmağım hep çorabı delip dışarı çıkardı. Sonunda vazgeçtim” diyor. Öyle ki Beyaz Saray’da katıldığı davete dahi çorapsız gitmiş.

Nikola Tesla

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Tuhaflıklarla dolu bir hayat sürmesiyle ünlü olan Tesla, sosyal yaşamdaki seçiciliği ile bilinir. Vaktinin çoğunu okuyarak ya da çalışarak geçiren dehanın etrafı, kendi seçtiği bir iki kişi ile sınırlı olurmuş. Hatta kadınlarla ilişki kurma çabasına girmez, bundan kaçarmış. “Yalnız kalabilmek yeter. İcatların sırrı bunda yatıyor.” diyen Tesla, toplumdan uzak hayatı sayesinde hiçbir zaman odaklanma sorunu yaşamamış.

Isaac Newton

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Hayatı kitaplardan ibaret olan Newton’ın bilinen en önemli özelliği not alma alışkanlığı. Tuhaf karşılanacak derecede çok not alan deha, okuduğu ya da üzerinde çalıştığı kitapların sayfalarında boş alan bırakmaz ve kitap haricinde de sayfalarca not tutarmış. Aldığı tüm notlara daha kolay ulaşabilmek için tüm notlarını içeren bir dizin hazırlayan Newton, alfabetik sırayla ve konu başlıklarına göre çıkardığı bu dizinde kitapların sayfa numaralarıyla beraber ek bilgilere de yer vermiş.

Wolfgang Amadeus Mozart

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Einstein’ın tam tersi Mozart’ın en tuhaf özelliği görünümüne aşırı derecede önem vermesiymiş. Hayatı boyunca krallar, kraliçeler ve soylular huzurunda konser veren dehanın gösteriş merakı gayet anlaşılabilir bir durum.

Leonardo Da Vinci

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Da Vinci’nin en tuhaf alışkanlığı tıpkı Newton gibi aldığı notlar ve hiç yanından ayırmadığı defteri. Öyle ki defter; bilimsel çalışmaların ve çizimlerin yanı sıra şakalar, masallar, hayran olduğu kişiler hakkında gözlem ve fikirler, mali durumuna dair notlar, mektuplar, yaşadığı kişisel sorunlar hakkında aldığı kararlar, felsefi düşünceleri ve hatta kehanetlerini de içermekte.

Deha hakkında bir diğer tuhaf alışkanlık ise iki eliyle yazabiliyor olması ve sağdan sola yazdığı bazı notların ancak aynaya tutulduğu zaman okunabilir hale gelmesiymiş.

Ludwig Van Beethoven

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları 1

Beethoven, kahveye olan düşkünlüğü kadar banyo alışkanlığı ile de ünlüdür. Banyoda vakit geçirmekten büyük zevk alan ve bunun hayatındaki en önemli şeylerden biri olduğunu dile getiren besteci, en önemli yapıtlarının bazılarını banyosunda yaratmış. Her gün, hiç atlamadan rutin haline getirdiği banyo alışkanlığının ardından sırılsıklam halde evin salonuna geçerek çalışmasına devam etmesinden dolayı ev sahipleri salonun zeminini çimento ile kapatmak zorunda kalmış.

Immanuel Kant

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları 2

Hayatının 40 yılını, her gün aynı saatte tam olarak aynı şeyleri yaparak geçiren Kant’ın hayatı başlı başına tuhaf bir alışkanlıkmış.

Salvador Dali

Bilimden Sanata 8 Dehanın Tuhaf Alışkanlıkları

Salvador Dali’nin tuhaf karşılanmayan çok az sayıda davranışı ve alışkanlığı varmış. Tam anlamı ile bir şovmen olarak nitelendirilen sanatçı, dikkatlerin üzerinde olmasından hoşlanır ve çevresindekileri eğlendirmeyi severmiş. Bir keresinde konuşmacı olarak katılacağı bir konferansa dalgıç kıyafeti ile giden deha, bu gibi tuhaf tavırlarını pazarlama tekniğine de dönüştürmüş.

Manhattan’da ünlü bir kitapevinde gerçekleşen kitap tanıtımında, başında bekleyen sahte bir doktor ve hemşirelerin gözetimi altında beyin dalgalarını ölçen makinelere bağlı yatarken, kitabı alan herkese bu makineden çıkan beyin ölçümlerini hediye etmiş.




Albert Einstein: Teorik fizikçi. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden kabul edilen Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır.

Total
0
Shares
Önceki
Einstein’a Göre Mutluluğun Formülü
Einstein’a Göre Mutluluğun Formülü

Einstein’a Göre Mutluluğun Formülü

Albert Einstein 20

Sonraki
Dünyanın En İyi 10 Tren Rotası
Dünyanın En İyi 10 Tren Rotası

Dünyanın En İyi 10 Tren Rotası

Bu içerik ilk olarak 2 Şubat 2020 tarihinde yayınlandı

Bunları da Beğenebilirsin