Bu içerik ücretli ortaklık içermektedir. Aksi Panda’nın editöryal dokunuşu yoktur, görüşlerini yansıtmayabilir.
İş kazası çok farklı alanlarda gerçekleşmektedir. Meslek hastalıkları, trafik ve inşaat kazaları iş kazası kapsamındadır. İş kazası avukatı bu iş kazası çeşitleri ile ilgili davalara bakmaktadır. İş kazası avukatlarının ülkemizde pek çok çeşitlerde iş kazası ile ilgili davalara bakmaktadır. Bunların arasında en yaygınları;
- Yüksekten düşme
- Elektrik çarpması
- Kişilerin uzuvlarının sıkışması ve kopması
- İskele kazaları
- Çatıdan düşmeler
- Merdiven kazaları
- Asansör kazaları
- İşçinin iş esnasında kalp krizi geçirmesi
- Kişinin iş yeri taşıtı ile trafik kazası geçirmesi
- Malzeme taşırken yaşanan kazalar
- İşçinin iş yerinde yürürken düşmesi
Bu liste daha da uzayabilir. Yenilenen sosyal sigortalar kanunun kapsamı her geçen gün farklı parametreler eklenmektedir.
Yaşanılmış iş kazası tazminat davası tüm şirketler için açılmaktadır. Şirketlerin kendi işlerini başka şirket ya da şirketlere belli zaman ve iş bölümü çerçevesinde devrettiklerinde bile ikinci şirkette çalışan kişi iş ilişkisinden kaynaklı sorun yaşarsa bu süreçte tüm şirketlere dava açılma hakkı vardır.
İş kazası sonrası iş kazası avukatı neler yapmalı?
Kazanın yaşanması sonucu oluşan olayın iş kazası olarak tespit edilmesi ile için görev başlamaktadır. Kaza tespiti sosyal sigortalar bölge müdürlüğüne yapılan ihbar sonucu tespit edilir. Hastanelerinde kaza ile gelen hastalarını bildirme konusunda görev ve sorumlulukları vardır.
İş kazalarında ülkemizde mahkemeler epey uzun sürmektedir. Üst mahkeme heyet ve benzeri şeyler sürenin uzamasına sebep olmaktadır. Bu durumda işin daha da çok uzun sürmesini istemeyen kişiler iş kazası avukatından yardım alabilmektedir. Bu durum tazminatı açan kişinin daha çabuk sonuca ulaşmasını sağlar.
İş kazasında avukat seçimi
İş kazalarında yaşanan sonuçlar sonrası devam eden davalar iş kazası avukatı aracılığı ile yapılırsa işler daha hızlı olabilmektedir. İş kazası ülkemizde yürütülen diğer davalardan oldukça farklıdır. Bu durumda seçilecek iş kazası avukatının belli uzmanlık alanlarının olması gerekmektedir.
Bu uzmanlık alanları; iş kanunu, işçi işveren hakları, işçilerin sağlık hakları, kaza sonrası heyet raporları ve hesap bilgileri konusunda uzman olması gerekmektedir. Bu uzmanlık alanlarına dikkat edilerek bir hukuk bürosundan iş kazası avukatı ile görüşme yapmakta fayda olacaktır.
Avukat seçimi yaparken mutlaka geçmiş deneyim ve yaşanmış tecrübelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumda iş kazası avukatının geçmiş davalarda kazandığı davalara bakmak ve başarılarına dikkat etmek gerekmektedir.