Yurtdışında Yaşayan Türklerin Karşılaştığı Zorluklar

Yurt Dışında Yaşayan Türklerin Karşılaştığı Zorluklar

Türk mutfağı özlenmez mi?

Bu içerik ücretli ortaklık içermektedir. Aksi Panda’nın editöryal dokunuşu yoktur, görüşlerini yansıtmayabilir.

Son zamanlarda yurtdışında yaşamak ve Türkiye’deki gençler arasında yurtdışında yaşamaya karşı artan ilgi anketlerle de ortaya konuyor. Bu konudaki avantajlar ve artan ilgi için birçok sebep saymak kolay olsa da işin zorluklarına pek fazla odaklanılmadığını gördük. 

Bu yazımızda yurtdışına taşınma noktasına gelen birinin düşünmesi gerekenlere neden bu işin sanıldığından daha zor olabileceğine değinelim. 

Yurtdışında Yaşayan Türklerin Karşılaştığı Zorluklar

Oldukça klişe bir giriş olacak fakat çekmeyen bilmez diyerek yemek konusundan bahsederek başlayıp evrak işleri ve dil meselesine kadar uzanalım.

Türk Mutfağına Özlem

Küçüklükten gelen bir damak tadı alışkanlığı kolay değiştirilebilir bir konu değil. Tabii ki Türkiye’de yaşayan herkes Anadolu kültürünün tüm yemeklerine bayılmasa da emin olun uzak kaldıkça birçok yemek burnunuzda tütmeye başlıyor. Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde Türk yemekleri bulmak mümkün fakat genellikle o Türk yemeklerinin Türkiye’de yediklerinize yakınlığı bir isim benzerliğinden ibaret kalmaya mahkum. Aynı zamanda evde yapmak istediğiniz yemekler için de bazı ülkelerde aradığınız baharatları, bakliyatları, meyve ve sebzeleri bulmakta sorun yaşayabiliyorsunuz.

İlk Taşınma Masrafları

Öğrencilik amacıyla yurtdışına gidenler için bu sorun nispeten daha ufak olsa da yurtdışına taşınırken karşınıza ilk aşamada çıkan masraflar hayal ettiğinizden çok daha yüksek olabiliyor. Bu noktada bulduğunuz işin ilk masraflarınız konusunda sponsorluğu ya da eşyalı bir ev bularak taşınmak bu masrafları nispeten azaltacaktır. Yine de yabancı birine ev kiralamak konusunda ketum olan ev sahipleriyle sıkça karşılaşmak ilk aşamada kesinlikle bezdirici olabiliyor.

Türkiye’de Çevrenizle Bağınızın Kopması

Yurtdışına taşınan birçok kişi ülkemizle bağlarını koparmıyor. Bu doğal bir süreç olsa da aklınıza gelmeyecek birçok basit sıkıntı doğurabiliyor. Yurtdışından para transferi yapmaktan tutun da Türk bankası kullanmaya çalışırken SMS’i nasıl alabileceğine, dövizli askerlik meselesinden, uzun yıllar yurtdışında yaşarsanız nasıl emekli olabileceğinize varan ufak tefek akıl kurcalayan sorunlar bunlar…

Yaşarken görebileceğiniz birçok ufak dertle kendinizi baş baş bulabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu sorunlar arkadaş çevreniz ve ailenizden kopmanız da eklenebilir.

2020 yılına geldik ve geçmiş yıllara kıyasla görüntülü konuşma ve daha sık yapılabilen yolculuklarla bu engelleri aşmak mümkün. Yine de sizin her Türkiye’ye ziyaretiniz geride kalanlar için bir etkinliğe dönüşecek. O kısa ziyaretlerinizde arkadaşlarınızla, ailenizle konuştuğunuz birçok konu yurtdışında yaşamaya dair olacak. Bu ailesiyle taşınanlar ya da kalabalık arkadaş çevrelerine düşkün olmayanlar için bir sorun teşkil etmeyebilir.

Bazı Ülkelerdeki Irkçılık Problemi

Bizde yurtdışına taşınmak denince ilk akla gelen ülkeler genellikle Avrupa ülkeleri olduğu için bazılarında ırkçılığa dair problemler yaşandığı gerçek. Genellikle bu sorunlar daha çok gençler arasında görülüyor. Yaşadığınız bölge ve ülkede yaşayan Türklerin imajı da hakkınızdaki önyargıları etkileyecek unsurlar olarak göze çarpıyor. Yine de bu sorunu en tepeye koymama sebebimiz Türklere karşı yapılan ırkçılığın dozu sanıldığı kadar yüksek değil. Bu konuda Dışişleri Bakanlığımızın da bilgilendirici bir metni bulunuyor.

Hastane Konuları

Türkiye’de genellikle acile gittiğinizde birçok sorununuza çözüm bulabilecek olsanız da Avrupa ülkelerinde durumunuz çok “acil” olmadığı sürece doktorlara ulaşmak Türkiye’ye oranla çok daha zor olabiliyor. Özellikle taşındığınız ülkenin ana dilinin İngilizce olmadığı durumlarda İngilizce bilen bir doktor bulabilmek için bekleme süreleriniz de çok uzayabiliyor. Bu noktada iş yerinizin özel sigorta desteği olup olmadığını öğrenmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Devlet Daireleri

Devlet dairesi kavramı birçok kişinin yüzünü ekşitmesi için başlı başına bir sebepken sizin o an ne yaşadığınızı kesinlikle önemsemeyen “göçmen büroları” çalışanlarına işiniz maalesef ki düşecek. Oturum izni, çalışma izni, vatandaşlık başvurusu gibi konularda uğraşacağınız evrak işleri ve yurtdışında devlet dairelerinde geçireceğiniz zaman, sonrasında belirsiz bekleme sürelerinin can sıkıcı olacağı kesin.

Bekleme Süreleri

Türkiye’deki aceleciliğimiz sizi yoran konulardan biri olabilir. Yine de yıllardır hızlı işlemesine alıştığınız birçok konu olduğunun yurtdışına taşınınca farkına varabilirsiniz. Market kasalarında kasiyerle muhabbet eden ve ufak bozuklukları yavaş yavaş sayıp veren, arkasında uzayan kuyruklara aldırış etmeyen Avrupalılara alışmak kesinlikle biraz zaman alabiliyor.

Erken Biten Günler ve İklim

Bu biraz daha bölgeler özelinde bir zorluk. Yani bir Yunanistan, İtalya, İspanya gibi bir Akdeniz ülkesine taşınırsanız bu sorun sizi etkilemeyecektir fakat Avrupa’nın daha kuzeyinde yılın önemli bir bölümünde günlerin çok daha erken bittiği ve hafta içi her yerin çok erken saatte kapanmasına alışmak zorundasınız. 

Türkçe’ye Hasret

Yurtdışına taşınırken yanınızda aileniz olsa bile çevrenizde Türkçe konuşabileceğiniz insan sayısı oldukça kısıtlı olacak. Bu başlarda sizi rahatsız etmeyecek olsa da insan belli noktalarda kesinlikle ana dilini özlüyor. Türkçe kitap bulabilmek bile sizi mutlu edecek bir hale geliyor. Neyse ki e-kitap okuyucuların artmış olması bu noktada imdadınıza yetişebilir.

Bu maddeleri sıralarken yalnızca bu zorlukları hayatınızın bir bölümünde yaşayabileceğinizi göstermek istedik. Yurtdışı deneyimi kalıcı ya da geçici, farketmez kesinlikle ufuk açıcı bir deneyim. Bu sorunları yaşamak insana farketmediği birçok alanda empati yapma şansı da veriyor ve farkında olmadan bazı konulara daha farklı bakmaya başladığınızı görüyorsunuz. Yurtdışına taşınacaksanız bunu acısıyla, tatlısıyla bir deneyim olarak görmek hayal kırıklıklarının da önüne geçecek!




Total
0
Shares
Önceki
Tartışılan Chernobyl Dizisindeki Doğru ve Yanlışlar
Chernobyl Dizisindeki Doğru ve Yanlışlar

Tartışılan Chernobyl Dizisindeki Doğru ve Yanlışlar

Büyük bir felaketten başarılı bir diziye

Sonraki
Koronavirüs Salgını: Sosyal Mesafeye Yaratıcı Çözümler
Koronavirüs (Covid-19) Salgını: Sosyal Mesafeye Yaratıcı Çözümler

Koronavirüs Salgını: Sosyal Mesafeye Yaratıcı Çözümler

Arındırma şapkasından şişme lastiklere

Bunları da Beğenebilirsin