Dünya’da antik uygarlıklar tarafından o kadar çok nefes kesici ve inanılmaz tarihi yerler var ki, bazen hangilerinin en iyi olduğu ortaya çıkarmak zor. O yüzden burada size sunulan bu antik yapılar değişebilir yerler olduğunu unutmamak gerekiyor.
Ancak bahsedeceğimiz bu yapıların hepsinin kendisine göre bir hikayesinin olduğunu ve bu hikayelerin aynı zaman insanlığın hikayesini de anlattığını unutmayalım.
Machu Picchu

Machu Picchu Güney Peru’da bulunuyor. Sadece trenle ve dört günlük bir yürüyüş sonucunda ulaşılabiliyor. 1911 yılında Hiram Bingham tarafından yeniden keşfedilen bu yer, İnka uygarlığının önemli bir kültür merkezi oldu; ancak İspanyollar bölgeyi işgal ettiğinde terk edildi. UNESCO tarafından 1983 yılında Dünya mirası haline getirilen Machu Picchu 2007’de Dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak seçildi.
Tikal

Bugünkü Guatemala’daki yağmur ormanlarının kuzeyinde bulunan en büyük Maya kenti. Bölgeyi ulaşım günümüzde trenle ve dört günlük bir yürüme mesafesiyle sağlanıyor. Geç oluşum döneminde, zamanla tapınak ve piramit yapımıyla birlikte önemli bir merkez haline geldi. Maya sanatının gelişiminde büyük pay sahibi olan bu kentte, hiyeroglif yazısı ve karmaşık takvim sistemi ortaya çıktı.
Giza Piramitleri

3000 yaşının üzerinde olan bu piramitlerin Mısırlılar tarafından nasıl inşa edildiği hakkında hala kesin bir bilgi yok. Bu üç piramit yıldızlara ve gün dönümlerine göre hizalanır ve hala açılmayan odaları vardır. Büyük Piramit olarak adlandırılan en büyüğü, Firavun Hufu tarafından yaptırılmıştır.
Angkor Wat

Kamboçya’daki bu antik kent bir zamanlar Güneydoğu Asya’nın çoğunu yöneten Khmer İmparatorluğu‘nun merkeziydi. İmparatorluk çökmüş olsa da bu muhteşem yapı canlılığını hala koruyor.
Petra

Ürdün’ün Arabah kentinde bir kanyona oyulmuş Petra, Kutsal Kase’yi bulduğu sırada üçüncü Indiana Jones filmiyle ün kazandı. Site, 1812 yılında bazı yerel kabileleri takip eden bir İsviçreli kaşif tarafından keşfedildi. UNESCO’nun dünya mirası listesine giren Petra, kısa bir süre önce de dünyanın yedi harikası arasına seçildi.
Stonehenge

İngiltere’nin Salisbury yakınında bulunan megalit yapı 3000 yıldan eski bir yapıdır ve taşları Galler’den getirilmiştir. Akademisyenler hala taşların nasıl getirilip, orada bir yapı inşa edildiği fikrine sahip değil. Bu yapının amacına dair de henüz bir bilgi yok.
Parthenon

M.Ö 5. yüzyılda Atina Akropolünde inşa edilen yapı Athena’nın tapınağıdır. Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilen yapı Antik Yunan’dan günümüze kalan en bilinen yapı olarak öne çıkar. Dış cephesinde kullanılan heykeltıraşlığın Yunun sanatının en yüksek noktası olduğu düşünülür aynı zaman yapı Atina demokrasisinin de sembolüdür.
Tac Mahal

Hindistan’ın Agra şehrinde inşa edilmiş bir anıt mezardır. Babür hükümdarı Şah Cihan tarafından genç yaşta ölen eşine ithafen yaptırılmıştır. Aynı zamanda sonradan ölen Şah Cihan’ın mezarı da burada yer almaktadır. UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer almaktadır. Yılda tahmini 3 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret edilir.