Elektromanyetik Kirlilik

Modern Tehlike: Elektromanyetik Kirlilik

Bunları muhtemelen bilmiyorsunuz.

Dünya değişiyor. Gelişen teknolojiyle hayatımıza giren cep telefonları, elektrik akımı ileten kablolar, frekans dalgaları yayan vericiler, baz istasyonları gibi araçların getirdiği bir tehlike var: Elektromanyetik kirlilik.

Elektromanyetik Kirlilik Nedir?

Modern Tehlike: Elektromanyetik Kirlilik 1

Elektromanyetik kirlilik kısaca yaşadığımız alanlarda bulunan aletlerin insanın ve diğer canlıların üzerinde bozucu etkiler yaratmasıdır. Cep telefonları, mikrodalga ev aletleri, trafolar gibi birçok teknolojik alet aslında yaydıkları elektromanyetik dalgalarla havamızı kirletiyor.

Kentten çok uzakta, doğada temiz hava solurken bile maruz kalabileceğiniz bu kirliliğin birçok olumsuz etkisi var. Bilimsel tabirle elektronik pus yani electrosmog denilen bu olay, çağımızda insan yapımı elektromanyetik kirlilik yayan aletlerle daha da artmaya başladı.

Bilim insanları yıllar süren çalışmalar yaparak aletlerden yayılan manyetik alanlara sınırlamalar getirdi ancak tartışmalar bitmedi. Kirlilik sınırı değerlerin altında olsa da uzun süreli kullanımlarda radyasyona maruz kalan insanlarda oluşabilecek hasarlar halen bilinmiyor.

Doğal ve Doğal Olmayan Elektromanyetik Alanlar

Elektromanyetik Kirlilik

Evrende birçok elektromanyetik yayan alan mevcut. Bu alanlar ikiye ayrılıyor. Doğal  elektromanyetik alanlar arasında güneş, bazı uzak yıldızlar ve yıldırımlar var.

Doğal olmayan alanlarda ise insan yapımı birçok alet bulunuyor. Elektrik hatları, televizyon ve bilgisayarlar, elektrikli ev aletleri, mikro dalga fırınlar, radyo vericileri, telsizler ve baz istasyonları…

Elektromanyetik Kirlilikten Korunmak

Elektromanyetik kirlilik sonucu çıkan radyasyondan korunmak için bazı önemler almak gerekiyor. Peki radyasyondan korunmak için neler yapmak gerekiyor?

Uzmanlar öncelikle elektrikli aletleri mümkün olduğunca kendinizden uzakta çalıştırmak gerektiğini söylüyor. Kullanılmayan aletlerin fişten çıkarılması, uyuduğunuz odada televizyon, radyo gibi aletlerin bulundurulmaması, cep telefonlarının kullanılmadığı takdirde kapalı kalması ve açık durumdayken kalp üzerinde, bel ve göğüs hizasında bulundurulmaması öneriliyor.

Artık hayatımızın önemli bir parçası haline gelen laptop bilgisayarların şarja takılı kullanıldığı durumlarda düşük elektromanyetik kirlilik yaydığı da tespitler arasında. Mikrodalga fırınların, fotokopi makinelerinin, televizyon ekranlarının radyasyon yaydığı gerçeğini de her fırsatta dile getiren uzmanlar, çamaşır bulaşık makinesi gibi aletlerin çalışırken yakınlarında bulunulmaması gerektiğini de özellikle belirtiyor.

Bonus Video

Kurzgesagt – In a Nutshell adlı Alman youtube kanalı insanlara en basit şekliyle konuyu anlatmak için animasyonlarla desteklediği bir video yayınladı. “Telefonunuz Size Zarar Verebilir Mi? Elektromanyetik Kirlilik” adlı videoyu biz de sizlerle paylaşmak istedik.




Total
0
Shares
Önceki
Salina Turda: Yerin 120 Metre Altındaki Lunapark
Salina Turda

Salina Turda: Yerin 120 Metre Altındaki Lunapark

17

Sonraki
Amanvermez Avni: Osmanlı’nın Sherlock Holmes’ü
Amanvermez Avni

Amanvermez Avni: Osmanlı’nın Sherlock Holmes’ü

Bu içerik ilk olarak 7 Ocak 2020 tarihinde yayınlandı

Bunları da Beğenebilirsin