Zelandiya sularının üzerinde kalan farklı adacıkların sırrı, uzun süren araştırmalardan sonra ortaya çıktı.
JOIDES Expedition adlı gemiyi Avustralya‘daki Hobart şehrinin limanına demirleyen uluslararası araştırma ekibi, 9 haftalık araştırmalar sonucunda milyonlarca yıl öncesinden fosil bulduklarını belirtti.
Zelandiya ilk kez geçtimiz şubat ayında dünyanın sekizinci kıtası olarak tanıtılmıştı ancak, bu ada diğerlerinden biraz farklı. %94’ü suların altında olan kıta tam beş milyon kilometre karelik bir alan kaplıyor.

Su yüzeyinde kalan kara parçaları, önceden birbirinden farklı bir kaç adacık sanılıyordu. Araştırmalar sonundaysa bir kıta olduğu ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten ekibin bir parçası olan Jamie Allen ” Bu keşif, Yeni Zelandiya’daki dağ oluşumundan, Dünya’nın tektonik plakalarına kadar birçok konuda Dünya tarihine bakışımızı çeşitlendiriyor. ” diyor.
Araştırma ekibinin ilk amacı, bölgeden örnekler toplamaktı. Derine inildikçe, katmanlardan tortul örnekleri alındı. 2,5 kilometre derinlikten toplanan tortul örneklerinin; Zelandiya coğrafyasının, volkanizmasının ve ikliminin nasıl değiştiğine dair bilgi vereceği tahmin ediliyor.
Araştırma Ekibi Araştırmalarına Önümüzdeki Yıl Devam Edecek
Yapılan ilk analizlere göre, Zelandiya her zaman su altında değildi. Araştırmalar sonucunda, 8 binden fazla ve bir kaç yüz tane de fosil örneği bulundu. 40-50 milyon yıl öncesinde gerçekleşen volkanik hareketlerden önce, Zelandiya‘nın farklı farklı hayvan ve bitki türlerini barındırmış olabileceği tahmin ediliyor.
Zelandiya‘nın Avustralya ve Antarktika kıtasıyla bir olduğu, 80 milyon önce bu iki kıtadan ayrıldığı tahmin ediliyor. Fakat batmasına neden olan şeyin ne olduğu bilgisi henüz yok. JOIDES Resolution gemisinin araştırmaları önümüzdeki yıl devam edecek.