Her ne kadar günümüzde önemini ve genel olarak işlevini yitirse de eski Osmanlı kahvehaneleri ortaya çıktıkları ilk günden beri halkın toplandığı, kahve içmenin yanında sanattan siyasete pek çok konuyu konuştuğu, sanatçıların,edebiyatçıların,bilim adamlarının ve halkın her tabakasından insanın günün belli saatlerinde mutlaka uğradığı mekanlar oldular.
Kahvehaneler ilk olarak 16.yüzyılın başlarında Mekke, Kahire ve Şam’da ortaya çıktı.eski Osmanlı kahvehaneleri ise ilk kez 16.yüzyıl ortalarında görülmeye başlandılar.
Bilinen ilk kahvehaneleri Halepli bir tüccar olan Hakem ve Şam’dan gelen Şems isimli zatlar tarafından açılmıştır.Kısa sürede yaygınlaşmaya başlayan kahvehanelerin sayısı Kanuni zamanında 50, 16.yüzyılın sonunda 600 ,19 yüzyılda da 2500’ü buldu.
İlk ortaya çıktıkları dönemden itibaren milletin bir araya gelip sohbet etmeleri ve bu sohbetlerde lafın dönüp dolaşıp devlet yönetiminin ve yöneticilerinin eleştirilmesine gelmesi,devleti yönetenler tarafından hiçbir zaman hoş karşılanmadı.
Bu sebepten kahvehaneler sürekli olarak yasaklandı kapatıldı hatta kahvehaneciler idam edildi.
01
11
Bir İstanbul Kahvehanesinde Savaş ya da Barışı Tartışmak

02
11
Bir Kahvehane içi Tasviri

03
11
Bir Kahvehane İçi Tasviri

04
11
Bir Kahvehanenin İçini Gösteren 16. Yüzyılın İkinci Yarısına Ait Bir Minyatür

05
11
Çeteci Rıfat’ın Kahvehane tablosu

06
11
Filistin civarında bir kahvehane

07
11
Filistin’de bir kahvehane

08
11
Kahvehane İstanbul

09
11
Kırım Yakınlarında Bir Kahvehane

10
11
Pendik Şeyhli Köyünde bir kahvehane

11
11
Tophane’de Bir Kahvehane İçi
