2011 yılında Japonya‘da meydana gelen deprem, dünyanın en uzun deniz göçüne yol açtı. Deprem sonrasında meydana gelen tsunami felaketi, 300’den fazla farklı deniz canlısının Pasifik Okyanusu‘ndan, ABD kıyılarına kadar göç etmesine neden oldu ve bu göç, tarihin en uzun deniz göçü olarak kayıtlara geçti.
Guardian gazetesine göre, 1 milyon farklı deniz canlısı 7.725 kilometre yol kat etti. Çalışmayı yürüten Oregon Eyalet Üniversitesi‘nden John Chapman, “Bu, deniz biyolojisinde, belki de tarihte meydana gelen en büyük planlanmamış doğal deneylerden biri oldu” dedi.
Tarihin En Uzun Deniz Göçü

Tsunami sonrasında 5 milyon ton enkaz çıktı. Uzmanlara göre çoğu plastikten oluşan bu enkazın %70’i hızla deniz tabanına çöktü. Plastikten yapılan duba, rıhtım, tekne ve kaldırma kuvveti olan diğer parçalar denize sürüklendi.
Depremden, bu yılın Şubat ayına kadar, enkazın üzerine tutunup ABD kıyılarına gelen 289 deniz canlısı türü var. Bu canlıların üçte ikisi daha önce ABD kıyılarında hiç görülmedi. Ve bu canlıların kolonileşip diğer canlıların hayatını tehdit edip etmeyeceğiyse bir kaç yıla kadar belli olacak.
Deniz canlıları profesörü James Carlton, en uzun deniz göçü depreminde çeşitliliğin şaşırtıcı olduğunu ifade etti: “Canlıların çeşitliliği çok şaşırtıcı. Yumuşakçalar, deniz anemonları, mercanlar, yengeçler.Gerçekten Japonya’daki faunadan bir profil.“