Nazi selamı veren binlerce insanın arasında hiçbir şey yapmadan duran tepkili bir adam. Avrupa‘yı yakıp kavuran Nazizme başkaldırının sembolü haline gelen adam August Landmesser ve o fotoğrafın ardındaki aile dramının hikayesine odaklanıyoruz.
1931 senesinde August Landmesser Nazi Partisi üyesi olduğunda, Adolf Hitler henüz iktidara gelmemişti. Landmesser ırkçı söylemlere itibaren eden biri olmasa bile işini koruyabilmek için parti üyesi olmak zorundaydı. Fakat bu genç adamın özel hayatı, partinin ideolojik görüşlerine tamamıyla zıt bir çizgide ilerlemeye başlamıştı.
Nazi Almanya’sında Bir Yahudi ile Aşk Yaşamak
Tarihler 1935’i gösterdiğinde Landmesser, Irma Eckler adlı bir Yahudi kadınla aşk yaşamaya başlamıştı. Nazi ideolojine temelden ters bir eylemdi bu. Eğer Eckler hamile kalırsa Landmesser partiden bile ihraç edilebilirdi. Evlenmeye karar veren ikilinin planları şiddetli bir şekilde engellendi.
Irma Eckler‘in annesi geçmişte Hristiyan inancına sahip bir Almanla ikinci evliliğini yapmış, bu nedenle protestanlığa geçmişti. İkili hakkında açılan davada, Landmesser‘in kadını protestan olarak bileceği ve Yahudi geçmişinden haberdar olamayacağı gerekçesiyle ikili serbest bırakılmıştı. Ancak ülkeyi terk etmeleri yasaktı. Ülkeyi terk etme girişiminde bulunurlarsa tutuklanarak cezaevine gönderileceklerdi.
Kısa süre sonra Eckler ikinci çocuğuna hamile kaldı. İkili kürtajı kabul etmedi. Nazi yasalarına uymayan bu durum sebebiyle Gestapo, Eckler‘i tutuklayarak Fuhlsbüttel hapishanesine gönderdi. İkinci kızı Irene demir parmaklıkların ardında dünyaya geldi.
İlgini Çekebilir
Toplama Kampı ve Ölüm
Doğumun ardından çaresiz kadın önce Oranienburg toplama kampına ardından da Lichtenburg kadın toplama kampına gönderildi. Son olarak Ravensbrück kadın toplama kampına yollandı.
Irma Eckler‘in gönderdiği bir dizi mektup sayesinde 1942 yılına kadar nerede kaldığı tespit edilebiliyor. Ancak sonraki yıllarda Eckler‘in mektupları kesiliyor. Son olarak 14 bin mahkumla birlikte aynı kaderi paylaştığı Bernburg Ötenazi Merkezi‘ne gönderildiği ortaya çıktı.
1949 yılında orada hayatını kaybetti. Cezasını Yahudi olmadığı için normal bir hapishanede çeken August Landmesser ise 19 Ocak 1941’de serbest bırakıldı. Ancak Landmesser‘in çilesi bununla da bitmedi. II. Dünya Savaşı yıllarıydı ve Naziler iş gücüne ihtiyaç duyuyordu. Bu nedenle Pust adlı bir nakliye firmasında işe başlatıldı.
Savaşın büyük bir bölümde şirkette çalışan Landmesser, 1944’de Strafbattalion taburuna alındı. Bu tabur cephede en öndeydi ve en riskli noktalara gönderilen askerlerden oluşuyordu.
August Landmesser er olarak gönderildiği Balkanlarda 17 Ekim 1944 günü öldü. Irma Eckler gibi, Landmesser‘in ölümü de 1949 yılında doğrulanabildi.
Çocuklar Hayatta Kalmayı Başardı
Her iki kız da hayatta kalmayı başardı. İkilinin evlilikleri 1951 yılında Batı Almanya’daki Hamburg Senatosu tarafından kabul edilince, Ingrid babasının soyadı Landmesser‘i aldı. Irene ise annesinin soyadı olan Eckler‘i kullanmaya başladı.
Irene, 1996 yılında “Vesayet Belgeleri 1935-1958: Irkına Leke Sürmek Gerekçesiyle Bir Aileye Yapılan Zulm” adlı bir kitap çıkardı. Babası August Landmesser 1936 tarihli o meşhur fotoğrafla başkaldırının sembolü haline geldi.