Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri

Ardı arkası kesilmeyen felaketler.

Tarih boyunca insanoğlu hayatta kalmaya, doğanın kanunlarına ayak uydurmaya çalıştı. Deprem, sel, kasırga ve benzeri birçok doğal afet yaşandı. Dünyanın en büyük doğal afetleri milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Peki dünyanın en büyük doğal afetleri nelerdir?

Biz de sizler için insanlık tarihi boyunca en çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan dünyanın en büyük doğal afetleri listesini hazırladık.

Büyük Çin Felaketi, 1931

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Büyük Çin Felaketi

İnsanlık tarihindeki en büyük doğal afet olarak kayıtlara geçen olay Çin‘de yaşandı. 1931 yılının Haziran-Kasım aylarında etkili olmuş bu doğal afette 1 ila 2,5 milyon insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Sarı Nehir Seli, 1887

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Sarı Nehir Seli

Çin’in Huayuankou kentinde 1887 yılının Eylül ve Ekim aylarında etkili olmuş bu doğal afette hayatlarını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1 ila 1 buçuk milyon insan olduğu belirtiliyor.

Sarı Nehir Seli dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alıyor.

Şensi Depremi, 1556

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Şensi Depremi

Çin’in Şensi kentinde meydana gelen bu devasa depremden 835 km’lik bir alan harap olmuş ve depremde etkilenen şehirlerin nüfusunun %60 yok olmuştur. Bu depremin bilançosunun yaklaşık olarak 830,000 civarında olduğu belirtilmiştir.

Bhola Kasırgası, 1970

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Bhola Kasırgası

13 Kasım 1970 yılında Doğu Pakistan ve Batı Hindistan sınırları arasında gerçekleşmiş tropikal bir kasırgaydı. Bu afet ayrıca Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılmasının sebeplerinden biri olmuştur. Çünkü General Yahya Han yönetimi bu yıkımın hasarlarını gidermek konusunda yeterli önlemler almamıştı. Bu kasırga sonucu yaklaşık 500.000 kişi hayatını kaybetmiştir.

Bhola kasırgası dünyanın en büyük doğal afetleri listesinde yer alması gereken bir olay.

Haiti Depremi, 2010

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Haiti Depremi

Hala hafızalar kalan bu depremin etkileri çok büyük olmuştu. Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’e 25 km uzaklıkta meydana gelmiş depremin şiddeti 7.0 şiddetindeydi. Haiti Depreminde 316.000 kişinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.

Hindistan Kasırgası, 1839

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Hindistan Kasırgası

25 Kasım 1839 yılında meydana gelen bu yıkıcı kasırgada 300.000 civarında kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Hint Okyanusu Depremi, 2004

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Hint Okyanusu Depremi

26 Aralık 2004 günü birçoğumuzun hatırında olduğunu düşündüğümüz bir doğal afet. Hint Okyanusu açıklarında meydana gelen deprem önce her yeri yerle bir etti sonrasında oluşan tsunami önüne ne kattıysa süpürdü. Endonezya’nın Sumatra kenti açıklarında olan deprem Endonezya dahil Hindistan, Sri Lanka, Maldivler gibi ülkeleri de etkiledi. Bu yıkıcı doğal afetler sonucunda 230.000‘den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Antakya Depremi, 526

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri
Antakya Depremi

526 yılında tarihi kayıtlara geçmiş en yıkıcı depremlerden biri. O zamanki adı ile Antioch yani Antakya Bizans İmparatorluğu sınırları içinde bir kentti. Depremin tam şiddeti bilinmese de 250.000’den fazla insanın yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir.

Antakya depremi dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alıyor.

Tangshan Depremi, 1976

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri 1
Tangshan Depremi

1976 yılında Çin’in Hebei eyaletinin Tangshan kentinde meydana gelen bu depremin şiddeti 8.2 idi. Depremde 242.419 kişi hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.

Depremin bu derecek yıkıcı olmasının bir sebebi deprem haritasında olmadığı tahmin edilen kentin binalarının depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmemesiydi.

Haiyuan Depremi, 1920

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri 2
Haiyuan Depremi

Diğer adıyla Gansu depremi, 16 Kasım 1920 yılında Çin’de meydana geldi. Depremin büyüklüğü 7.8 şiddetindeydi. Tahmini rakamlara göre 234.117 kişi bu depremde hayatını kaybetmiştir.

Bonus: Gölcük Depremi, 1999

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri 3
Gölcük Depremi

17 Ağustos 1999 03:02’de 7.5 büyüklüğünde Türkiye tarihinde hiç unutulmayacak bir deprem yaşandı. Etkisini Türkiye’nin büyük bir bölümünde hissettiren bu deprem yüreğimizi derinden yaktı. Resmi raporlara göre 17.480 kişi hayatını kaybetti, 23.781 kişi yaralandı, 505 kişi ise sakat kaldı. Ancak bu depremin manevi yıkıntısı daha çok oldu.




Total
0
Shares
Önceki
Habitat 67: Modüler Mimaride Benzersiz Bir Deney
Habitat 67: Modüler Mimaride Benzersiz Bir Deney

Habitat 67: Modüler Mimaride Benzersiz Bir Deney

1967'de tasarlanmış sıradışı bir yaşam habitatı

Sonraki
Neden Esneriz?
Neden Esneriz?

Neden Esneriz?

Bilimin bazı teorileri var

Bunları da Beğenebilirsin